Koningschieten

  • Maandag 11 september 2023
  • Schietweide
Koningschieten

Het Schuttersgilde is ontstaan ter bescherming van de bevolking, inwoners van Gaanderen. Vanuit de rooms-katholieke kerken.
Het koningsschieten vindt binnen het Gilde en de gemeenschap al plaats sinds de 14e eeuw. Voorheen alleen met de heren. In Gaanderen schieten al vele tientallen jaren ook de vrouwen mee om het koningschap. Het is een traditie die nog altijd voort duurt, waarbij het koningspaar het Schutters Gilde Sint Martinus representatief vertegenwoordigt.

Daarnaast is er voor de koning ook binnen het bestuur van het Gilde een zetel vrij die hij of zij mag invullen. Zo wordt de koning opgenomen binnen de vereniging en het koningshuis (Gilde clubgebouw op het Sportpark De Pol in Gaanderen). Het koningspaar wordt voor alle gilde evenementen en wedstrijden uitgenodigd.

Een hele mooie eretitel. Die ook nog recht geeft om eens in de vijf jaar mee te strijden voor de titel van Keizer van het Gilde. Dit is een wedstrijd waar alle oud koningen meestrijden om de titel. Een titel die je vijf jaar mag dragen.

De spelregels

Het is de bedoeling dat de hele (houten) vogel naar beneden wordt geschoten.
1. De hals
2. Linker vleugel
3. Rechter vleugel
4. Staart
5. DE ROMP

De schutter die het laatste stukje van de romp er af geschoten heeft mag zich een jaar Schutterskoning noemen van Schuttersgilde Sint Martinus Gaanderen.

Het is op de kermis maandag ochtend elk jaar weer een mooie en spannende strijd. Zo rond de 160 schutters van 18 jaar en ouder strijden elk jaar mee voor deze titel.

Traditioneel zal het eerste schot gelost worden door de Burgemeester van de gemeente Doetinchem.

Inschrijven koningschieten

Je kunt je alvast inschrijven voor het vogelschieten door middel van het inschrijfformulier wat je hier kan downloaden. Vul het in en neem het inschrijfformulier maandag mee samen met een geldig legitimatiebewijs. Het inschrijven gaat dan sneller. Inschrijven kost € 5,- en dit betaald u op het schietterrein op maandag. Inschrijven kan vanaf 18 jaar.

De overheid hanteert strengere regels wat betreft vogelschieten. Wij zijn hierdoor genoodzaakt om te vragen naar jouw adres en ID-gegevens. Deze gegevens zijn verplicht. Je dient dus een geldige legitimatiebewijs bij je te hebben. Na het vogelschieten worden de gegevens vernietigd.

Alvast bedankt voor de medewerking